Festival 2021

“Hem sigut reiteratives i tossudes per convocar persones, activitats, realitats i punts de vista d’extrems i marges ben diversos perquè, incòmodament, ens permetin reconèixer i celebrar allò que som, mentre estem en moviment i arrisquem cap allò que podem ser.”

Recull del material artístic i gràfic del Festival FAACCC 2021:

Pràctiques Artístiques Comunitàries i Participació: la temptació del mite del nosaltres

Hugo Cruz (CIIE/Universidade do Porto i MEXE: Encontro Internacional de Arte e Comunidade)

Presentem una reflexió en base a estudis col·laboratius desenvolupats al Brasil i a Portugal dins del context de pràctiques artístiques comunitàries. A partir de la confrontació d’aquestes experiències al sud d’Europa i a Amèrica Llatina, cercarem definir les pràctiques artístiques comunitàries, qüestionar les potencialitats i febleses dels processos creatius i aprofundir en la relació entre aquestes pràctiques artístiques i la participació cívica i política.

Àgora oberta de les Arts Comunitàries

Organitzen La Nave Va, Teleduca, Idensitat, Nadir, Experimentem amb l’Art, Transductores, Artixoc, La Fàbrica, Sisme Creatiu, Basket Beat, Artibarri i Cultura Viva.

Les entitats que participem del grup motor del Festival FAACCC convoquem a totes les professionals, entitats, experiències, equipaments i persones interessades en les arts comunitàries per tal de fer una assamblea oberta on preguntarnos si som sector i si necessitem o és possible una associació de professionals que ens doni cobertura.

Fes clic per obrir el document

Com assolir impacte social amb projectes culturals: aprenentatges i reptes

Programa de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona – Projecte MESOC (Horitzó 2020)

A partir de l’experiència d’alguns dels projectes culturals emblemàtics amb impacte social de la ciutat (com Xamfrà, Apropa Cultura, Basket Beat, En Palabras, Rebobinart, etc) treballarem amb els seus responsables per tal d’identificar els factors que més activen el seu efecte transformador. Ho farem analitzant els recursos clau, aprofundint en les maneres d’implicar i de fer sinergies amb altres entitats i projectes, avaluant el paper del context, les maneres d’incorporar nous territoris i d’empoderar col·lectius que acostumen a quedar als marges… Tot això a partir del marc analític desenvolupat per l’equip de recerca de la Universitat de Barcelona que participa en el projecte MESOC, finançat pel programa de recerca europeu Horitzó 2020.

Cartografies del contrast

La Nave Va, Idensitat, Dear Hunter

Cartografies del contrast és una proposta de passeig per Sant Andreu, animant converses sobre l’experiència sensible dels llocs. La Nave va, Idensitat i Dear Hunter, cadascun des del seu treball artístic al context del barri, proposen un exercici d’aproximació sensorial de l’espai social a través de l’art sensible a temes com la memòria col·lectiva, la relació espai-cos, l’evocació olfactiva i l’imaginari urbà; on allò conegut i allò desconegut es confonen.

IN-FAACCC

Centre de formació Bemen 3

Una tarda participativa des del teatre de l’oprimit. Uns espai on es mostraran unes escenes treballades anteriorment amb infants i joves dels instituts del barri perquè puguem finalitzarles col·lectivament. Apropa’t, descobreix-les, reflexiona i ajuda’ns a complementar i entendre les experiències dels “nostres” infants i joves.

Fes clic per obrir el document

Artificis Teatrals imaginaris

Claustre Institut Jonqueres, Lo Relacional i el grup motor del Festival FAACCC

A través de pràctiques escèniques, coreogràfiques, preguntes i creacions de narratives, un grup de professors i professores de l’Institut Jonqueres de Sabadell i del col·lectiu Lo Relacional reflexionen conjuntament sobre la seva pràctica educativa.

Preguntes que es porten a escena per obrir un espai d’experimentació i de conversa amb el públic participant per iniciar un diàleg sobre les relacions entre les arts vives i la pràctica educativa.

Maneres de respirar juntes. Una tarda de reflexió compartida a l’entorn de les pràctiques artístiques comunitàries

Experimentem amb l’ART, Fundació Carulla / Mutare i Basket Beat

Tres projectes culturals com són Basket Beat, Fundació Carulla / Mutare i Experimentem amb l’ART (EART) s’uneixen en el marc del Festival FAACCC per a proposar una reflexió activa al voltant de pràctiques artístiques comunitàries; amb la voluntat d’explorar quin és l’aire que les alimenta i quin és l’aire que comparteixen, però també -i sobretot- quina és la qualitat que les fa més vives i transformadores en un context social tan complex com el que estem vivint. La jornada comptarà amb les participants i l’acompanyament de Laia Serra Sangüesa, Senén Roy i Català, Antonio Alcántara Alcántara, Carme Mayugo i Majó, i Tinta Fina.

Beyond Text: mitjançant la recerca basades en arts

Allan Owens (University of Chester, UK i Research into Education, Creativity and Arts through Practice -RECAP-) Organitza el departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal. Aquesta activitat està vinculada al Màster en recerca en Educació (MURE) i al programa de doctorat en Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En aquest taller-formació reflexionarem, tant individualment com col·lectivament sobre les possibilitats, tensions i desafiaments que ens podem trobar utilitzant la investigació basada en les arts en contextos educatius diversos. Els/les participants s’involucraran de manera activa i performativa amb alguns dels mètodes d’investigació basats en les arts utilitzats en Beyond Text (2016-2020), un projecte de recerca transnacional, intercultural i interdisciplinari on s’ha utilitzat les arts com a metodologia de recerca i aprenentatge.

Jornada d’acció i pensament

Reptes de les arts comunitàries

Aquest espai té la voluntat d’esdevenir congrés acadèmic entorn les arts comunitàries. Superant la noció actual de congrés, volem iniciar un camí per traçar lligams i aproximacions entre la universitat i les pràctiques comunitàries, generar espais més difosos i col·laboratius, així com reconèixer les arts com a recerca i narrativa. Comencem aquesta primera edició focalitzant els reptes de les arts comunitàries en mirades situades al voltant de la desinstitucionalització i les corporalitats

Fes clic per obrir el document

Radioestació RODA

L’Altre Festival, KRadioK, Gigantes y Molinos, La Locomotora i Basket Beat

Un espai radiofònic mòbil que porta a l’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental a visitar a totes les ALTRES allà on siguin. Un magazín de ràdio en viu, on s’entrellacen històries, vivències, sintonies, harmonies, riures, respostes, preguntes, entrevistes… Un espai de reflexió, sonoritat i veu col·lectiva on la ràdio serà la protagonista.

Toquem-nos: Vine a la Festa de la percussió corporal

Santi Serratosa López, amb la participació de Natxo Tarrés Garcia

Us imagineu poder fer música només fent servir el nostre propi cos? Doncs et convidem a provar aquesta experiència sensacional amb altres companyes i veïnes a la plaça de Can Fabra! I és que la música és un mitjà per expresar i comunicar-nos, un estímul únic que ens vincula; una oportunitat per celebrar la importància de trobar-nos.

L’Educació Social i les Arts Comunitàries

Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i Basket Beat

Debat sobre el paper de la professió i les professionals de l’Educació Social en les Arts Comunitàries a raó dels resultats de l’enquesta oberta a diferents organitzacions del sector, feta pel CEESC i Basket Beat. Quina vinculació tenen les educadores i els educadors socials en aquests projectes i organitzacions? Son professionals claus en l’esdevenir d’aquestes propostes a Catalunya? Quines funcions i responsabilitats tenen? A l’inici de la sessió es presentaran els resultats d’aquesta enquesta per seguir construint una realitat compartida. I és que l’associació entre artistes i educadores és una necessitat tant de moda com urgent que aporta intercanvis i sacsejos continus a ambdues parts.

Fes clic per obrir el document

Com (ens) transforma la cultura?

Organitza: Fundació Carulla / Mutare

Mostra dels espectacles i diàleg posterior intergeneracional amb les participants de “Vitamina Aire” (Joel Álvarez) i “Vintiquatreset” (Sandra Jurado), dos projectes de creació artística a l’espai públic amb perspectiva comunitària, becats pel programa SOS Cultura de la Fundació Carulla. La cultura ens dóna solucions i respostes a l’emergència emocional i social que estem vivint. A través de les arts escèniques, fent ús del cos, la paraula i el moviment, els projectes “Vitamina Aire” i “Vintiquatreset” han aterrat aquesta idea, donant lloc i veu als reptes que ha suposat viure en pandèmia a les seves participants: mestres i joves, respectivament. Ambdós projectes han esdevingut espais refugi des d’on s’han pogut compartir, obrir-se i cuidar-se mútuament. I és des d’aquesta experiència, personal i única, des d’on volem generar coneixement compartit al voltant de la importància que ha tingut, té i tindrà la cultura per a la nostra societat.

Taller de reporteres i reporters!!

Teleduca Educació i Comunicació – Escoleta de Cinema

Des de l’Escoleta de Cinema us convidem a tots els infants de 6 a 12 anys a fer de reporteres i reporters de la FAACCC i així fer un súpervídeo sobre aquest festival des dels vostres ulls. Un taller on aprendreu i gaudireu fent un reportatge d’un esdeveniment des de l’inici, des del guió fins a la gravació; a més de gaudir del festival!

Reinvencions perverses de l’escola – Reformisme pedagògic progressista i robotització gradual de la societat

Conversatori amb Pedro García Olivo

Per escapar a la infàmia dels seus orígens, que la feien assemblar massa als Centres Penals, a la Caserna, a l’Hospital i a la Fàbrica, l’Escola va iniciar un procés de “reforma” didàctic-institucional que sempre va ser engalanat amb els atributs del “progressisme” i de la “llibertat”. Ja coneixem les baules d’aquesta “escala a l’infern” de l’autocoerció estudiantil: Escoles Noves (Dewey, Montessori, Pestalozzi, Ferrière, Decroly, …), Escoles Actives (Freinet, Piaget, Freire, …), Escoles Modernes (amb Ferrer i Guàrdia al front), Escoles Lliures i altres projectes anti autoritaris (Summerhill, Paideia, la “pedagogia institucional” de Lobrot, Oury i Vásquez, centres no-directius inspirats en la psicoteràpia de Rogers, …). Pretenem explorar el caràcter “pervers” d’aquesta reinvenció constant de l’Escola, a punt de desembocar en la paradoxa d’una contribució substantiva a la robotització integral de la societat que se serveix, però, cínicament, del llenguatge de la “llibertat”, “dels drets de l’estudiant”, de “la participació dels alumnes en el govern dels centres” i, fins i tot, de l’ “autogestió educativa”.

Teatralització i debat entorn el llibre Des-generades, posada en escena: per a totes les ànimes

Guionatge, direcció i teatralització: MariaBasura; Debat amb Paula Recio i alguna de les protagonistes del llibre.

Basada en l’obra literària-assaig de Paula Recio i l’editorial Neret, Des-generades, posada en escena: per a totes les ànimes és un relat del nostre temps que embasta amb tenacitat un entramat d’històries, de persones, de col·lectius dels feminismes dissidents que van ser, són i volen ser. Aquesta posada en escena pren com a referència la identitat –física, moral, sexual i ciutadana- i connecta històries personals i verídiques que adopten com a punt de partida el cas 4F – Ciutat morta i Patricia Herasaconseguint desgranar, a poc a poc, la raó de ser i de desaparèixer del postporno barceloní.

Tancament – Què és la Cultura?

Mostra de diversos processos artístics al voltant de la cultura i debat amb els seus protagonistes. Els col·lectius vinculats ens expressen les seves idees, records, necessitats, pràctiques i desitjos entorn de les arts, la cultura i la trobada a través dels seus propis materials audiovisuals i brodats: què és la cultura?

Fes clic per obrir el document
Fes clic per obrir el document

Galeries d’imatges