Jornada 2020

“Una confrontació a la infinitat de condicionals i entrebancs que envaeixen totes les possibles programacions dels àmbits de l’educació, la cultura i l’acció social; una resposta a la individualització i la serialització; una reivindicació de la nostra capacitat col·lectiva d’autoorganitzar-nos: un espai de resistència que no depèn de ningú més que de nosaltres mateixes.”

Recull del material artísitc de la Jornada FAACCC 2020:

Cartografies del contrast

Passeig artístic d’exploració comunitària per redescobrir perspectives.

La Nave Va, Idensitat i Dear Hunter

Cartografies del contrast és una proposta de passeig per Sant Andreu, animant converses sobre la identitat dels llocs, per tal de tornar a connectar amb la realitat social i cultural actual de la comunitat. La Nave va, Idensitat i Dear Hunter, cadascun des del seu treball artístic al context del barri, proposen un exercici d’escolta de l’espai social a través de l’art sensible a temes com la memòria col·lectiva, la recuperació de veus locals i l’imaginari urbà, on allò conegut i allò desconegut es confonen.

faaccc-programa-cartografies-del-contrast

5m2

Grupo Latentes: Grup d’artistes de diferents llenguatges i professionals del sector social

Espai creatiu de participació comunitària amb l’objectiu de recollir diferents relats sobre la transformació viscuda arran de la situació extraordinària actual a través d’1 cadira, sons i 1 càmera. ⁣⁣5m2 és l’espai assignat per llei a cada individu, la nostra nova distància social. Volem transformar aquesta distància física en un acostament en forma de relats.
Del procés participatiu que va tenir lloc durant una setmana a la Plaça Can Fabra s’ha editat aquest video que recull alguns dels testimonis de les persones participants.

Ràdioestació RODA

Un programa únic i variat que combina la ràdio i les arts
escèniques en viu amb un grup de ràdios amigues.

Organitza l’Altre Festival amb Gigantes y Molinos del Club Social Cap Endavant de l’Associació Arep, Ràdio Cava-ret, KRàdioK i Ràdio Nikosia

Us convidem a donar un cop d’orella a la Ràdioestació RODA, un espai radiofònic mòbil que porta a l’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental a visitar a totes les ALTRES allà on siguin. En aquesta ocasió comptarem amb la presència de KradioK, dels i les joves del servei KMK (Kè M’expliKes), el programa Antes muerta que sencilla, del grup Gegants i Molins del Club Social Cap Endavant de l’Associació Arep i la Ràdio Cava-ret, i Ràdio Nikosia. Un magazín de ràdio en viu, un contenidor de preguntes complexes carregades de la memòria de cicatrius d’infància i de sensacions de la pandèmia, per respondre amb la senzillesa del pensament sonor en col·lectiu.

Taula 1 – Acció i no-acció a Sant Andreu

Com ens acostem als espais del barri i les persones que els habiten?

Amb Marta Ricart, La Nave Va, Idensitat, Dear Hunter i el Grup Latentes
Dinamitza Marina de la Maza

Fila zero: Jana Méndez, Dinamitzadora de Bon viver de les arts; Ferran Cortés, professor i codirector del Màster de Mediació Artística de la Universitat de Barcelona; i Lucía Martín, regidora d’Habitatge i Rehabilitació i regidora del districte de Sant Andreu.
Els nostres barris cada cop són més complexos i la cultura pot ser una de les respostes més col·lectives i situades. Tres originals accions artístiques i comunitàries que relacionen les expressions veïnals i creatives dels llocs amb les mirades professionals, ens conviden a realitzar una reflexió conjunta perquè veïnes, professionals i administració ens meravellem d’allò imprevist.

Enfortim les Arts Comunitàries

Presentació de la recerca realitzada per Artibarri en el marc del programa Cultura Viva i debat entorn les principals conclusions.

Amb Javier Rodrigo (Transductores), Mercè Zegri (La Fàbrica), Susana Moliner (Grigri i REACC) i Cristian Añó (Sinapsis i Oficina Tècnica Interseccions)

Conduït per Marta Molina

Fila zero: Montserrat Moliner, treballadora cultural, membre de la Volta i Presidenta de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya; Ana Leitão,
cofundadora de l’associació cultural i Festival Social Tudanzas; i Sergi Díaz, Director de Ciutat Educadora i Cultura als barris de l’ICUB.

Des d’una perspectiva de sector professional, “Enfortim les arts comunitàries” és una recerca exploratòria de les pràctiques d’arts comunitàries a la ciutat de Barcelona. Una primera radiografia quantitativa sobre les activitats d’art i acció social a la ciutat que ens permetrà activar un debat -més enllà del protagonisme de Barcelona sobre els mecanismes per reconèixer, treballar
i dotar de recursos diversos a l’ecosistema de les arts comunitàries, així com pensar les col·laboracions amb l’administració pública davant de la necessitat de construir altres formes de democràcia, sostenibilitat i descentralització
cultural.