Programa / Inscripcions

La FAACCC ja és aquí!!

Cal inscriure’s per separat a cadascuna de les activitats a les que vulguis assistir, tant a les gratuïtes com a les de pagament. 

Clica als enllaços i confirma l’assistència!!

També pots comprar abonaments que inclouen diverses activitats

Dimarts 11 de Maig

MIRANT ENDINS

Pràctiques Artístiques Comunitàries i Participació: la temptació del mite del nosaltres

Hugo Cruz (CIIE/Universidade do Porto i MEXE: Encontro Internacional de Arte e Comunidade)

Presentem una reflexió en base a estudis col·laboratius desenvolupats al Brasil i a Portugal dins del context de pràctiques artístiques comunitàries. A partir de la confrontació d’aquestes experiències al sud d’Europa i a Amèrica Llatina, cercarem definir les pràctiques artístiques comunitàries, qüestionar les potencialitats i febleses dels processos creatius i aprofundir en la relació entre aquestes pràctiques artístiques i la participació cívica i política.

De 10.30 h a 11.30 h – Fàbrica FiC

Àgora oberta de les Arts Comunitàries

Organitzen La Nave Va, Teleduca, Idensitat, Nadir, Experimentem amb l’Art, Transductores, Artixoc, La Fàbrica, Sisme Creatiu, Basket Beat, Artibarri i Cultura Viva.

Les entitats que participem del grup motor del Festival FAACCC convoquem a totes les professionals, entitats, experiències, equipaments i persones interessades en les arts comunitàries per tal de fer una assamblea oberta on preguntar-nos si som sector i si necessitem o és possible una associació de professionals que ens doni cobertura.
*Format mixt: presencial i online

De 12 h a 14 h – Fàbrica FiC

Com assolir impacte social amb projectes culturals: aprenentatges i reptes

Programa de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona – Projecte MESOC (Horitzó 2020).

A partir de l’experiència d’alguns dels projectes culturals emblemàtics amb impacte social de la ciutat (com Xamfrà, Apropa Cultura, Basket Beat, En Palabras, Rebobinart, etc) treballarem amb els seus responsables per tal d’identificar els factors que més activen el seu efecte transformador. Ho farem analitzant els recursos clau, aprofundint en les maneres d’implicar i de fer sinergies amb altres entitats i projectes, avaluant el paper del context, les maneres d’incorporar nous territoris i d’empoderar col·lectius que acostumen a quedar als marges… Tot això a partir del marc analític desenvolupat per l’equip de recerca de la Universitat de Barcelona que participa en el projecte MESOC, finançat pel programa de recerca europeu Horitzó 2020.

De 16.30 h a 18.30 h – Fàbrica FiC

Cartografies del contrast

La Nave Va, Idensitat, Dear Hunter

Cartografies del contrast és una proposta de passeig per Sant Andreu, animant converses sobre l’experiència sensible dels llocs. La Nave va, Idensitat i Dear Hunter, cadascun des del seu treball artístic al context del barri, proposen un exercici d’aproximació sensorial de l’espai social a través de l’art sensible a temes com la memòria col·lectiva, la relació espai-cos, l’evocació olfactiva i l’imaginari urbà; on allò conegut i allò desconegut es confonen.

*Inici de l’activitat a l’entrada del recinte Fabra i Coats (C/Sant Adrià, 20)

De 19 h a 20.30 h – Espai públic

Dimecres 12 de Maig

MOLTA MERDA

IN-FAACCC

Centre de formació Bemen 3

Una tarda participativa des del teatre de l’oprimit. Uns espai on es mostraran unes escenes treballades anteriorment amb infants i joves dels instituts del barri perquè puguem finalitzar-les col·lectivament. Apropa’t, descobreix-les, reflexiona i ajuda’ns a complementar i entendre les experiències dels “nostres” infants i joves.
*Aquesta activitat forma part de la formació professional d’un grup d’alumnes de segon d’Animació Sociocultural del Centre de formació Bemen 3

De 15.30 h a 18.15 h – Fàbrica FiC

Preguntes que portem a escena

Claustre Institut Jonqueres, Lo Relacional i el grup motor del Festival FAACCC

A través de pràctiques escèniques, coreogràfiques, preguntes i creacions de
narratives, un grup de professors i professores de l’Institut Jonqueres de Sabadell i del col·lectiu Lo Relacional reflexionen conjuntament sobre la seva pràctica educativa. Preguntes que es porten a escena per obrir un espai d’experimentació i de conversa amb el públic participant per iniciar un diàleg sobre les relacions entre les arts vives i la pràctica educativa.

De 18.45 h a 19.15 h – Fàbrica FiC

Ana y Serafín. Inquilinos de la periferia

Intérpret: Rafa Sánchez; Autor i director: David Martínez. Factoria Los Sánchez i La Nave Va

Ana i Serafín arriben a Barcelona l’any 1962, fugint d’una Còrdova pobra i miserable. Arriben a Barcelona de nit, amb una maleta i un matalàs com a única pertinença. Sempre vivint en la perifèria de la societat, malgrat tot són feliços, malgrat la pobresa, la demència… Som el que som per tot el que van fer, ells i tantes persones com ells, som aquí damunt les espatlles de gegants. Què deixem quan emigrem? Què és la identitat? Tots som Ana i Serafín.

Convidem a aquelles persones que han viscut un trànsit migratori a que portin objectes simbòlics per tal de compartir un espai d’histories silenciades. Qui som les que vivim al barri de Sant Andreu? Amb la presència d’una historiadora, els objectes i les vivències del públic assistent, contextualitzarem el que ens mostra l’obra.
*Taquilla inversa

20.15 h a 22.15 h – Fàbrica FiC

Dijous 13 de Maig

HI HA ALTERNATIVES TALLERS PARAL·LELS

Cuerpo-Problema

Élise Moreau y Cristina Morales / Iniciativa Sexual Femenina

Enfront de la celebració corporal de la dansa acadèmica clàssica, tractarem el cos com un problema. La problematització del cos s’articularà més enllà del marc estètic-escènic-musical de la dansa. Creiem que hi ha un context corporal històric i que la manera en què ens movem no és innocent, sinó que ve determinada per condicionaments preexistents i externs a nosaltres mateixes.
Oscil·larem entre diversos pols. D’una banda, el somni de volar; de l’altra, la força de la gravetat. D’una banda, l’ideal del cos lliure; de l’altra, l’ensinistrament del cos subjacent a aquest ideal. D’una banda, el desig de sortir d’un mateixa; de l’altra, la por a perdre i fer-se mal. D’una banda, la plenitud; de l’altra, el perill i el risc de la caiguda.

De 10.30 h a 13h – Fàbrica FiC

Creativitat crítica: pràctiques i polítiques d’aprenentatge a través de les arts

Allan Owens (University of Chester, UK i Research into Education, Creativity and Arts through Practice -RECAP-), amb la participació de David Martinez Sánchez (La Nave Va), membre del projecte Beyond The Text.

Compartim la manera en què utilitzem el Pretext Dramàtic com una forma de creativitat crítica, per convidar els participants a prendre part en un procés que acomodi però no intenti resoldre els conflictes entre les veus a partir de les quals es genera. Pretext significa “excusa”. En el nostre ús, una història compartida a través d’una sèrie de marcs dramatúrgics que ens proporciona el motor per establir converses. En aquest model de creativitat, el compromís és clau: la resolució no és l’objectiu; és deliberadament lúdic d’una manera seriosa. Per aquest motiu, el Pretext Dramàtic s’utilitza quan no és possible anar directament a la solució d’un problema.

De 10.30 h a 13h – Fàbrica FiC

Gradients

Marta Ricart Masip

Taller que introdueix als i les participants cap a un canvi de perspectiva necessari per a la realització de propostes creatives amb les persones i els llocs. El taller apropa a tothom qui hi particpi al desenvolupament de propostes creatives que vagin més enllà de la lògica del projecte o de l’acció. Gradients obre un camp de treball complex i reflexiu que, focalitzat en la riquesa dels processos de creació, s’orienta a partir de les direccions, els ritmes i els moviments (entre altres aspectes). A partir d’uns eixos d’orientació, entrarem a comprendre les múltiples qualitats que emergeixen d’un mode de fer que tenint en compte l’acció i la noacció, la visibilitat i la invisibilitat, es basa més en sentir que en mirar.

De 10.30 h a 13h – Fàbrica FiC

Ikigai

INCA, HOP i Pro Progressione

IKIGAI és un taller que connecta la intervenció urbana i la narrativa multimèdia. És una oportunitat per a fer servir les arts performatives i eines digitals per realitzar una exploració i una cartografia urbana. És una manera per crear nous recorreguts i viure el barri des d’altres perspectives. És narrativa i acció, joc i reflexió perquè cada participant construeixi un mapa interactiu que inclogui àudio, textos, imatges, vídeos i contempli la possibilitat de trobar-se, al llarg del camí, amb alguna performance en viu.

*En la cultura japonesa la paraula IKIGAI defineix la raó de ser de cada individu.

També s’usa per indicar la font del valor de la vida o de les coses que fan que la pròpia vida valgui la pena. IKIGAI es refereix tant al present com a la projecció futura: tenir una meta, un objectiu, un projecte que pot ser font de felicitat. Creiem que aquest concepte es pot estendre a la ciutat com a organisme vivent. Quin és l’IKIGAI d’un barri?

De 10.30 h a 13h – Fàbrica FiC

Dijous 13 de Maig

HI HA ALTERNATIVES ACTIVITATS PARAL·LELES

Maneres de respirar juntes. Una tarda de reflexió compartida a l’entorn de les pràctiques artístiques comunitàries

Experimentem amb l’ART, Fundació Carulla / Mutare i Basket Beat

Tres projectes cul turals com són Basket Beat , Fundació Carulla / Mutare i Experimentem amb l’ART (EART) s’uneixen en el marc del Festival FAACCC per a proposar una reflexió activa al voltant de pràctiques artístiques comunitàries; amb la voluntat d’explorar quin és l’aire que les alimenta i quin és l’aire que comparteixen, però també -i sobretot- quina és la qualitat que les fa més vives i transformadores en un context social tan complex com el que estem vivint.

La jornada comptarà amb les participants i l’acompanyament de Laia Serra Sangüesa, Senén Roy i Català, Antonio Alcántara Alcántara, Carme Mayugo i Majó, i Tinta Fina.

*Maneres de respirar de juntes començarà amb un dinar de traje que desplegarà sobretaula i que marca el nostre punt de partida: un espai sense presses on totes les participants puguem compartir des de l’inici fins al final les nostres savieses.

De 13.30 h a 20 h – Fàbrica FiC

Beyond Text: Aprendre mitjançant la recerca basades en arts

Allan Owens (University of Chester, UK i Research into Education, Creativity and Arts through Practice -RECAP-)

Organitza el departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal. Aquesta activitat està vinculada al Màster en recerca en Educació (MURE) i al programa de doctorat en Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En aquest taller-formació reflexionarem, tant individualment com col·lectivament sobre les possibilitats, tensions i desafiaments que ens podem trobar utilitzant la investigació basada en les arts en contextos educatius diversos.
Els/les participants s’involucraran de manera activa i performativa amb alguns dels mètodes d’investigació basats en les arts utilitzats en Beyond Text (2016-2020), un projecte de recerca transnacional, intercultural i interdisciplinari on s’ha utilitzat les arts com a metodologia de recerca i aprenentatge.

De 16 h a 20 h – Espai Bota

Espigolada urbana

Plataforma aprofitem els aliments, Menjador Ca La Rosa i Desvestint Aliments.

Una recollida d’aliments que per algun motiu s’han quedat fora del circuit comercial i ara els recuperem de les parades del mercat, comerços, supermercats i forns de pa del barri. Caminarem juntes seguint una ruta prèviament marcada. Posteriorment pesarem tot el producte recollit i el portarem al punt d’emmagatzematge previst. Aquesta activitat ens permetrà visibilitzar tot allò que els comerços i botigues retiren dels seus aparadors i acaben llençant cada setmana.

*Inici de l’activitat a l’entrada del recinte Fabra i Coats (C/Sant Adrià, 20)
Els aliments recollits es cuinaran durant la jornada de divendres pels participants de la jornada i per algunes veïnes interessades.

De 17.30 h a 20.15 h – Espai públic

Visionat i reflexió col·lectiva entorn del documental “Los Espigadores y la Espigadora” (2000) d’Agnès Varda

Plataforma aprofitem els aliments, Menjador Ca La Rosa, Desvestint Aliments i Festival Protesta.

Què passa amb tot allò que llencem? Pot ser útil allò que no volem? Perquè hem d’aprofitar aliments? Agnès Varda construeix una mirada sobre les espigoladores, aquelles persones que viuen de la recuperació de coses que els altres no volen.

Una peça única enregistrada digitalment on la directora es converteix també en
una espigoladora que selecciona i recull imatges d’aquí i allà per a elaborar el seu retrat.

De 20.45 h a 22.30 h – Plaça Can Fabra

Divendres 14 de Maig

JORNADA D'ACCIÓ I PENSAMENT Reptes de les Arts Comunitàries

Jornada d’Acció i Pensament: Reptes de les Arts Comunitàries

9.30 h
Obertura
Allan Owens (University of Chester, UK i Research into Education, Creativity and Arts through Practice -RECAP-), Mercè Mateu Serra (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya) i Josep Mª Aragay Borràs (Basket Beat, FAACCC)

De 9.50 h a 11.05 h
Taula “Més enllà de la desinstitucionalització”

Aida Sánchez de Serdio (Universitat Oberta de Catalunya -UOC-) i Jordi Forcadas Balaguer (Forn de teatre Pa’tothom)

Dinamitzadora-conclusora: Asun Pié Balaguer (Universitat Oberta de Catalunya -UOC-).
Abordem la qüestió dels espais institucionals i com aquests poden deformar i repercutir en les pràctiques artístiques comunitàries domesticant la seva acció transformadora. Quins són els llocs en els que recaiem quan som un element reproductiu de normes socials i de dinàmiques exclusores tan sols per a satisfer un encàrrec institucional? Busquem propostes i experiències on no hi hagi dependència institucional i siguem “lliures” en termes de temporalitat, espais i sostenibilitat. Quines són les esquerdes o els marges en les quals podem o hem de ser?

De 11.25 h a 12.40 h
Taula “Cossos i feminismes: desdibuixant fronteres”

Cristina Morales (escriptora i membre d’Iniciativa Sexual Femenina) i Melissa Lima Caminha (Escola Universitària ERAM i pallassa)

Dinamitzadora-conclusora: Susanna Soler Prat (Institut Nacional d’Educació Física
de Catalunya -INEFC-)
En aquesta taula plantegem reflexionar performativament sobre quin és el paper del(s) cos(sos) en les arts i la societat. A partir de diferents mirades i
posicionaments feministes, esborrant els límits entre l’acadèmia, l’art i l’activisme, dialogarem amb la Cristina Morales i la Melissa Caminha. Ens aproparem a la idea del cos com a camp de batalla, preguntant-nos com abordar-lo i com treballar des de les arts comunitàries per desdibuixar fronteres entre els llenguatges verbal, artístic i corporal, vincular les ciències amb les arts i la transformació social, qüestionar les múltiples dicotomies que ens estructuren, i enllaçar fet personal amb el fet polític.

De 12.45 h a 15.15 h
Àpat d’aprofitament

Ca La Rosa, Plataforma aprofitem els aliments i Desvestint Aliments

Un dinar festiu en la qual l’acció principal consistirà en un àpat elaborat amb
aliments recuperats que haurem recollit la tarda prèvia i amb els que prepararem de manera participativa, un àpat deliciós, nutritiu i sostenible amb l’ajuda dels cuiners del Menjador de Ca la Rosa. Co-creem i experimentem diferents maneres d’estar juntes. A més, podrem participar de la bici-batedora, el Photocall de les imperfectes i el Taller “Desvestint els aliments”: un espai de trobada intergeneracional, que convida a aprendre tot explorant sobre els processos i els agents que intervenen en la cadena de subministrament d’un producte de consum alimentari.

De 15 h a 16 h
Migdiada sonora – 3D Organic Chill Out

David Sitges Sardà

Estar en una cuina , que algú apagui l’extractor, i sentir un alleujament immediat. Si bé aquest és un exemple extrem, il·lustra a la perfecció com la contaminació acústica tensa el cos i l’esperit. I és que segurament el canvi radical del paisatge sonor és una de les raons per les quals passejar pel bosc té efectes terapèutics.
Electrònica Orgànica us proposa una experiència immersiva per deixar enrere el soroll de la ciutat i viatjar a un univers acústic màgic i refrescant, amb beats construïts exclusivament a partir de sons de la naturalesa i instruments acústics.

*En format silent disco.

De 16.30 h a 18.30 h
Taller de fanzín: Contra-narratives de les jornades

Allan Owens (University of Chester, UK i Research into Education, Creativity and Arts through Practice -RECAP-), amb l’acompanyament de Joanna Empain (departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB-), Héctor Alonso (Grup d’Innovació i Anàlisi Social de la Fundació Pere Tarrés -Universitat Ramon Llull-) i el grup d’alumnes de 2on d’Animació Sociocultural del Centre de formació Bemen 3

Com trencar el format tradicional de les publicacions en els congressos i jornades acadèmiques? Com construir coneixement col·lectivament per a generar narratives alternatives en contextos acadèmics? Com democratitzar la creació de coneixement? A partir d’aquestes preguntes proposem un taller on es crearà el contingut de la publicació de les jornades. En un format inspirat pel fanzín (publicació independent, autoproduïda i que dóna una visió alternativa de la realitat), proposem crear un espai col·lectiu de creació de coneixement a partir de totes les coses –pensaments, idees, converses, metàfores, etc.– que anirem recollint durant el dia.

De 19 h a 20 h
Taula-conclusions Reptes de les arts comunitàries

Hugo Cruz (CIIE/Universidade do Porto i MEXE: Encontro Internacional de Arte e Comunidade) i Eugene van Erven (Utrecht University i International Community Arts Festival -ICAF-)

Per tancar la jornada convidem a dues persones que admirem i que, de maneres ben diferents, han liderat projectes de teatre en entorns comunitaris, han viatjat, han escrit i han estat o estan al capdavant dels festivals europeus que considerem més rellevants en l’àmbit de les arts comunitàries. A través dels reptes identificats per més de seixanta entitats del sector durant dues reunions online el 2020, i complementats per les accions de la jornada, marxarem amb la perspectiva internacional, crítica, acollidora i engrescadora de l’Eugene i l’Hugo.

Radioestació RODA

L’Altre Festival, KRadioK, Gigantes y Molinos, La Locomotora i Basket Beat

Un espai radiofònic mòbil que porta a l’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental a visitar a totes les ALTRES allà on siguin. Un magazín de ràdio en viu, on s’entrellacen històries, vivències, sintonies, harmonies, riures, respostes, preguntes, entrevistes… Un espai de reflexió, sonoritat i veu col·lectiva on la ràdio serà la protagonista.

De 17.30 h a 20:30 h – Recinte Fabra i Coats

Toquem-nos: Vine a la Festa de la percussió corporal

Santi Serratosa López, amb la participació de Natxo Tarrés Garcia

Us imagineu poder fer música només fent servir el nostre propi cos? Doncs et convidem a provar aquesta experiència sensacional amb altres companyes i veïnes a la plaça de Can Fabra! I és que la música és un mitjà per expresar i comunicar-nos, un estímul únic que ens vincula; una oportunitat per celebrar la importància de trobar-nos.

De 21.00 h a 22.00 h – Plaça Can Fabra

Dissabte 15 de Maig

FAACCC COVID: Surt de Casa!

L’Educació Social i les Arts Comunitàries

Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i Basket Beat

Debat sobre el paper de la professió i les professionals de l’Educació Social en les Arts Comunitàries a raó dels resultats de l’enquesta oberta a diferents organitzacions del sector, feta pel CEESC i Basket Beat. Quina vinculació tenen les educadores i els educadors socials en aquests projectes i organitzacions? Son professionals claus en l’esdevenir d’aquestes propostes a Catalunya? Quines funcions i responsabilitats tenen? A l’inici de la sessió es presentaran els resultats d’aquesta enquesta per seguir construint una realitat compartida. I és que l’associació entre artistes i educadores és una necessitat tant de moda com urgent que aporta intercanvis i sacsejos continus a ambdues parts.

De 10 h a 11.45 h – Fàbrica FiC

Quin Gong! Els tallers de gamelan del Museu de la Música a la Plaça

Museu de la Música de Barcelona

Heu sentit mai el so d’un gamelan? Es tracta d’un conjunt instrumental de les illes de Bali i Java, a Indonèsia, format per instruments de percussió i gongs d’una sonoritat de gran riquesa tímbrica. Acompanya els rituals i espectacles balinesos de teatre i dansa. En aquest taller podreu tocar-lo i descobrir-ne la fascinant sonoritat!

*La inscripció i participació ha de ser en parella. Tria la teva franja

Tres sessions: De 10.30 h a 11.15 h / de 11.45 h a 12.30 h / de 13 h a 13.45 h – Plaça Can Fabra

Com (ens) transforma la cultura?

Organitza: Fundació Carulla / Mutare

Mostra dels espectacles i diàleg posterior intergeneracional amb les participants de “Vitamina Aire” (Joel Álvarez) i “Vintiquatreset” (Sandra Jurado), dos projectes de creació artística a l’espai públic amb perspectiva comunitària, becats pel programa SOS Cultura de la Fundació Carulla. La cultura ens dóna solucions i respostes a l’emergència emocional i social que estem vivint. A través de les arts escèniques, fent ús del cos, la paraula i el moviment, els projectes “Vitamina Aire” i “Vintiquatreset” han aterrat aquesta idea, donant lloc i veu als reptes que ha suposat viure en pandèmia a les seves participants: mestres i joves, respectivament. Ambdós projectes han esdevingut espais refugi des d’on s’han pogut compartir, obrir-se i cuidar-se mútuament. I és des d’aquesta experiència, personal i única, des d’on volem generar coneixement compartit al voltant de la importància que ha tingut, té i tindrà la cultura per a la nostra societat.

De 12 h a 14 h – Recinte Fabra i Coats

Taller de reporteres i reporters!!

Teleduca Educació i Comunicació – Escoleta de Cinema

Des de l’Escoleta de Cinema us convidem a tots els infants de 6 a 12 anys a fer de reporteres i reporters de la FAACCC i així fer un súpervídeo sobre aquest festival des dels vostres ulls. Un taller on aprendreu i gaudireu fent un reportatge d’un esdeveniment des de l’inici, des del guió fins a la gravació; a més de gaudir del festival!

De 16.30 h a 20.30 h – Recinte Fabra i Coats

Juguem el barri

Basket Beat, amb la col·laboració de Ayudar jugando i el festival Dau

T’invitem a jugar a tota mena de jocs gegants reversionats com a forma d’expressió i trobada amb altres persones del barri i de la ciutat. El joc és des de sempre un instrument per a crear xarxes de sociabilització i de comunitat, espais de participació i d’afirmació de la identitat. Per això des de Basket Beat, amb la col·laboració de Ayudar jugando i el festival Dau, proposem el joc per a crear un espai d’interacció i obertura amb el barri.

De 16.30 h a 20.30 h – Plaça Can Fabra

Reinvencions perverses de l’escola – Reformisme pedagògic progressista i robotització gradual de la societat

Conversatori amb Pedro García Olivo

Per escapar a la infàmia dels seus orígens, que la feien assemblar massa als Centres Penals, a la Caserna, a l’Hospital i a la Fàbrica, l’Escola va iniciar un procés de “reforma” didàctic-institucional que sempre va ser engalanat amb els atributs del “progressisme” i de la “llibertat”. Ja coneixem les baules d’aquesta “escala a l’infern” de l’autocoerció estudiantil: Escoles Noves (Dewey, Montessori, Pestalozzi, Ferrière, Decroly, …), Escoles Actives (Freinet, Piaget, Freire, …), Escoles Modernes (amb Ferrer i Guàrdia al front), Escoles Lliures i altres projectes anti autoritaris (Summerhill, Paideia, la “pedagogia institucional” de Lobrot, Oury i Vásquez, centres no-directius inspirats en la psicoteràpia de Rogers, …). Pretenem explorar el caràcter “pervers” d’aquesta reinvenció constant de l’Escola, a punt de desembocar en la paradoxa d’una contribució substantiva a la robotització integral de la societat que se serveix, però, cínicament, del llenguatge de la “llibertat”, “dels drets de l’estudiant”, de “la participació dels alumnes en el govern dels centres” i, fins i tot, de l’ “autogestió educativa”.

De 17 h a 19 h – Fàbrica FiC

Teatralització i debat entorn el llibre Des-generades, posada en escena: per a totes les ànimes

Guionatge, direcció i teatralització: MariaBasura; Debat amb Paula Recio i alguna de les protagonistes del llibre (encara per determinar).

Basada en l’obra literària-assaig de Paula Recio i l’editorial Neret, Des-generades, posada en escena: per a totes les ànimes és un relat del nostre temps que embasta amb tenacitat un entramat d’històries, de persones, de col·lectius dels feminismes dissidents que van ser, són i volen ser. Aquesta posada en escena pren com a referència la identitat –física, moral, sexual i ciutadana- i connecta històries personals i verídiques que adopten com a punt de partida el cas 4F – Ciutat morta i Patricia Heras- aconseguint desgranar, a poc a poc, la raó de ser i de desaparèixer del postporno barceloní.

De 19.30 h a 20.30 h – Fàbrica FiC

Tancament – Què és la Cultura?

Mostra de diversos processos artístics al voltant de la cultura i debat amb els seus protagonistes. Els col·lectius vinculats ens expressen les seves idees, records, necessitats, pràctiques i desitjos entorn de les arts, la cultura i la trobada a través dels seus propis materials audiovisuals i brodats: què és la cultura?

Quina cultura volem: l’Escoleta de Cinema, la Ludoteca Casa Bloc, el Centre Bassan, el projecte Prollema ens descobreixen llocs com l’Ateneu l’Harmonia, la Nau Bostik, l’Espai Jove Garcilaso i la Cinètika.

Cultura i memòria: peça col·lectiva que reflexiona sobre la cultura i la memòria, ideada i creada per l’Associació de Defensa de la Gent Gran i Nadir.
La primera pedra de què? La Trama, programa de cultura, educació i territori de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani a cura de Transductores amb la comunitat educativa de l’IES Sagrera i de l’IES Martí Pous.

“Volem fer saber” Amb l’acompanyament de l’artista Sandra March s’han generat diverses publicacions amb les quals compartir reflexions I experiències respecte la cultura que volem des dels entorns rurals i les ciutats petites. El mitjà d’expressió és el cosit i el brodat, activitats feminitzades i relegades a l’àmbit casolà i familiar, però que en aquest cas estem subvertint per posar en pràctica unes maneres de fer creatives que permetin que el fet quotidià sigui reconegut en l’espai públic. Hi participen Lo Relacional, Plataforma comunitària Volem les claus. (La Bisbal d’Empordà), Centre d’Art La Panera (Lleida), Escola Arc d’Ada – ZER L’Oliver (Llardecans) i l’Escola d’Arts Visuals del Prat (El Prat de Llobregat).

De 20.45 h a 22.30 h – Plaça Can Fabra

Altres Activitats

Paradeta de Neret Edicions

Neret Edicions

Dijous, divendres i dissabte tindrem la parada de llibres de Neret Edicions – Art Social, una editorial independent enfocada en l’art com a eina de transformació social que publica comunicacions relacionades amb aquesta activitat a través de diferents espais. També acompanya a persones en situació de vulnerabilitat sobrevinguda que utilitzen l’escriptura com a eina de resiliència, esdevenint un espai d’empoderament i aprenentatge mutu.

Tot el dia durant els dies 13, 14 i 15 de Maig

Streaming Festival

La Veïnal

Retransmisió en streaming (www.laveinal.cat/) la jornada de dimarts, divendres i dissabte pel canal de Youtube del Festival / Basket Beat.
La Veïnal TV és un projecte engegat per nou col·lectius de Barcelona que s’ajunten per crear un mitjà audiovisual de ciutat amb una lògica comunitària que obri espai a un relat, des de la contra hegemonia cultural i informativa i des d’una perspectiva veïnal i popular, que faci visible la multiplicitat de realitats i veus dels barris de la ciutat que ara són exclosos de les narratives dels mitjans.

Una tele de la gent i per a la gent.

Dies 11, 14 i 15 de Maig

Exposició Des-generades: mirades de la Barcelona postporno

Il·lustracions: Blanca Gimeno Capmany; Fotografies: Candela Cuervo;
Text: Paula Recio.

Des-generades: mirades de la Barcelona postporno és una mostra artística i creativa en forma d’exposició que, a través d’il·lustracions, imatges i relats escrits, analitza i presenta l’escena postpornogràfica barcelonina passant des del mainstream a l’underground. L’exposició dóna sentit a aquests vocables des del que va ser i el que es va aconseguir en relació a les llibertats sexuals. Així, convida a pensar en l’estigma, el poder i les reivindicacions testificant la muntanya russa que va comportar l’esdevenir de sexualitats alternatives a Barcelona i la palpable pèrdua de llibertats a les quals s’han vist sotmesos els ciutadans barcelonesos a través dels anys.

Dies 11, 12, 13, 14 i 15 de Maig – Fàbrica FiC

Formació en pràctiques artístiques, participació i canvi social. VII Edició

Xarxa Artibarri i FAACCC

Deu entitats de la xarxa Artibarri i alguna convidada ens ajuntem per oferir una formació vivencial, reflexiva i situada entorn les pràctiques artístiques comunitàries. Teatre, dansa, vídeo, arts visuals i música ens serveixen de motor per pensar, revisar i incorporar recursos rellevants en el disseny, realització i avaluació d’experiències d’imaginació i acció política a través de les arts. En un context cada cop més complex, celebrem que podem realitzar una setena edició d’aquesta formació que té com a pilars l’Art, la comunitat i la transformació social.

 

DIVENDRES 7

17.00 h – Presentació formació

De 17.20 h a 19 h – La creació comunitària no (sempre) és un espai de cures

El teatre de creació comunitària

Sisme Creatiu i Projecte XIC (Joel Álvarez)

Una activitat per fer grup i començar a indagar en la intenció de la pràctica artística comunitària

De 19 h a 21h – Moviment i polítiques culturals

Dels activismes i la cultura de base o comunitària a les institucions

Transductores (Javier Rodrigo)

Sessió pràctica i teòrica sobre polítiques culturals i comunitàries. Es treballa a partir d’un mapa històric i conceptual dels marcs i discursos entorn cultura, ciutat i polítiques a través de dinàmiques corporals i visuals.

 

DISSABTE 8

De 10 h a 12 h – El rol del profesional

La revisió de la mirada

Basket Beat: moviment, art, educació i acció social (Josep Mª Aragay)

Realitzar dinàmiques de grup i música amb pilotes de bàsquet és l’instrument per generar situacions, diàlegs, posicionaments, aprenentatges, demandes i preguntes al voltant del rol del professional. El desenvolupament personal, professional i col·lectiu es proposa des dels mateixos cossos i es basa en la responsabilitat compartida, la participació activa, la creativitat i l’anàlisi crítica.

De 12 h a 14 h – Comunicació creativa per al canvi

Audiovisual participatiu com eina dinamització comunitària

Teleduca. Educació i Comunicació SCP

Combinant les tècniques del diàleg indi i el Set comunica’t, compilarem un seguit de propostes per incorporar la creació audiovisual participativa com a eina de dinamització comunitària des del punt de vista individual i col·lectiu. La idea és introduïr la comunicació bidireccional i la creativitat audiovisual com a elements claus del treball amb la comunitat.

De 16 h a 17.40 h – Complexitat en les pràctiques

Anàlisi de casos i diversitat en els processos

Artixoc (Àgia Luna)

Analitzarem de forma complexa i crítica projectes específics destacats que serveixin com a casos d’estudi de pràctiques concretes, parant especial atenció al paper de les disciplines artístiques, metodologies, eines i tipus de processos emprats en els projectes d’art transformador.

De 18.30 h a 20.00 h – Sentits In.Quietants…

Les relacions i les cures en les experiències artístiques col·lectives.

Experimentem amb l’ART (Noemí Duran Salvadó)

Jugar amb les finestres del nostre cos per obrir-nos a sentir en època de pandèmia, on les capes s’interposen de manera més contundent, ens permet posar també en joc el pensament, interpel·lar-nos sobre com abordem avui les relacions i les cures en les experiències artístiques col·lectives.

 

DIUMENGE 9

De 10 h a 10.45 h – Les coreògrafes invisibles

Constanza Brncic

A partir de l’experiència de “ser moguda per” obrirem un petit espai d’atenció a la nostra passivitat i vulnerabilitat com a lloc de resistència i empoderament.

De 10.45 h a 12.30 h – Experiències i models de gestió

Espai de debat i diàleg a partir de les preguntes dels participants

Josep Mª Navarro (La Fàbrica), Ester Bonal (Xamfrà), Constanza Brncic i altres professionals de la Xarxa Artibarri.

Diferents membres de les entitats de la xarxa Artibarri amb una llarga trajectòria en la gestió d’entitats obriran un diàleg entorn diferents mirades així com maneres d’organitzar-nos i   relacionar-nos com entitats i projectes del sector de les arts comunitàries.

De 12.45 h a 14 h – Avaluació col·laborativa.

Entitats de la Xarxa Artibarri

Coneixerem diferents maneres d’entendre i duu a terme l’avaluació en el camp educatiu i artístic, al mateix es proposarà una dinàmica col·lectiva d’avaluació i de tancament.

 

Preu: 110€

*60€: Entitats sòcies d’Artibarri o persones amb abonament al FAACCC

*Sol·licita el teu codi descompte a produccio@faaccc.org

+Info www.artibarri.wordpress.com / www.faaccc.org

7, 8 i 9 de Maig – Fàbrica FiC

El dret a la cultura i el reconeixement comunitari i individual que retorna la pràctica artística

Institut Catlà de les Empreses Culturals (ICEC)

IV Jornada sobre cultura inclusiva i arts comunitàries

ACTIVITAT GRATUÏTA!!

L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial i l’Àrea de Públics, vol posar el focus en la pràctica artística com a dret i en la manera com el desenvolupament de projectes de creació artística genera un reconeixement sobre persones i col·lectius per part de la comunitat artística i el públic.

*Obertura d’inscripcions: dilluns 5 d’abril. Per a més informació subscriviu-vos al butlletí informatiu del Servei de Desenvolupament Empresarial de l’ICEC.

Dimecres 12 de maig de 9.30 h a 14 h, en línia

Formació

[formaciox]

Processos

[processosx]

Llegenda FAACCC

ACTIVITAT

TALLER

PENSAMENT

GRATUÏT

ESPECTACLE

ESPAI PÚBLIC

PAGAMENT